HABERLERİMİZ

(21-25 NİSAN 2022)

KONU

Muğla İli, Milas İlçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi,

“ IASOS ANTİK KENTİ ZİYARETÇİ KARŞILAMA MERKEZİ VE ÇEVRE DÜZENLEME PROJESİ ÇALIŞTAYI”

PAYDAŞLAR

T.C. MİLAS BELEDİYE BAŞKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI Iasos Kazı Başkanlığı

TMMOB MİMARLAR ODASI Milas Temsilciliği

AURA İstanbul (İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi)

DYO Boya

ETKİNLİKLER

1. ATÖLYE ÇALIŞMASI: Toplam 24 Katılımcı

Yürütücüler: Yılmaz Değer (Aura-İstanbul), Zühre Sözeri (MSKÜ), Bengi Yurtsever (MSKÜ), Seda Altan (Aura-İstanbul), Gökçe Çakır (Aura-İstanbul), Elif Öztek (MSKÜ).

Katılımcılar: 18 araştırmacı

1. ÇALIŞTAY
  2. YARIŞMA

Konsept:Karşılama Merkezi ve Pazaryeri Alanı

Kıyıkışlacık kentini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi ve Iasos Antik Kenti ile yerleşim ilişkisinin kurulması

Yarışma kapsamında eski pazar yeri alanında bir karşılama merkezi üzerine fikir ve önerilerin geliştirilmesi beklenmektedir. Pazar yeri konumu itibari ile Kıyıkışlacık kentine gelenleri karşılayacak bir noktada bulunmaktadır. Bu bağlamda yer ait tüm bileşenlerin bütüncül bir yaklaşımla analiz edilmesi önem taşımaktadır. Iasos Antik Kenti’ne dair bileşenler, antik yerleşim ile güncel yerleşim arasındaki ilişkilerin de aktif olarak fikir geliştirme sürecine dâhil olması beklenmektedir.

Tasarım Kriterleri:  Tasarım süreci içerisinde aşağıda belirtilen kriterlerin göz önünde bulundurulması önem taşımaktadır:

İasos Antik Kenti ile yeniden kurulacak ilişkinin tanımlanması,

Herkes için tasarım ve erişilebilirlik ilkelerinin sağlanması,

Yaya/araç ulaşım ağlarının düzenlenmesi,

Triathlon sporunun bölgede uygulanabilirliği konusunun değerlendirilmesi ve bu konunun çevrede yer alan antik kentler ile ilişkisinin tarihsel bağlamda analiz edilmesi.

Sit Alanları ve Koruma Mevzuatı’na uygun doğayla uyumlu, çevreye en az müdahale ile uygulanabilecek hafif/geçici strüktürlerin ön planda olacağı tasarımların oluşturulması.

Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusundan önerilerin değerlendirilmesi.

Beklenenler    Yarışmacı tarafından gerekli görülen ölçeklerde geliştirilen önerinin kent ile ilişkilerini gösteren şema, eskiz ve diyagramlar.

Mekanla ilgili öneriler noktasında kurguya yönelik kararları anlatan diyagramlar.

Tasarıma yönelik kentsel ilişkileri gösteren siluetler.

1/500 ya da 1/200 ölçekli plan, kesit, görünüşler.

Maket ve/veya üçboyutlu dijital anlatımlar, farklı medya araçlarının kullanımı

ALAN ÇALIŞMA PROGRAMI

22-25  Nisan Kıyıkışlacık Atölye

Saat 09:30 – 13:30 Alan Çalışması

Saat 14: 00 – 19:30 Alan Çalışması

24 Nisan Pazar Çalıştay Değerlendirme Toplantısı

Saat 09:30 – 10:00 Otel – Kent Merkezi Transfer (MİTSO)

BASIN BÜLTENİ

Milas Belediye Başkanlığı “Kültürel Mirası ve Çevre Değerlerini Koruma Programı” kapsamında; Milas Kıyıkışlacık Mahallesi Iasos Antik Kenti ve çevresinde yapılması planlanan projeler kapsamında, 21 – 25 Nisan 2022   tarihleri arasında  “MİLAS KIYIKIŞLACIK IASOS ÇALIŞTAYI”nın yapılması planlanmaktadır. MİLAS BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Müdürlüğü KUDEB birimi, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Iasos Kazı Başkanlığı,  MUĞLA MİMARLAR ODASI Milas Temsilciliği, İSTANBUL MİMARLIK VE ŞEHİRCİLİK AKADEMİSİ AURA İstanbul, DYO Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ Mimarlık Fakültesi’nin çok kıymetli öğretim üyelerinin desteği ile Milas Kıyıkışlacık Iasos Pazaryeri ve Karşılama Merkezi özelinde, bölgenin kültür ve çevre değerlerinin korunmasına yönelik öneriler sunulması ve gelecek projeksiyonunun ortaya koyulması planlanmaktadır.  Çalıştay 22 ve 23 Nisan 2022 tarihinde Kıykışlacık Mahallesi’nde atölye çalışmaları ile başlatılacak olup, 24 Nisan 2022 tarihi ve Saat 10:00’da Milas Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılması planlanan “Çalıştay Değerlendirme Toplantısı” ile son bulacaktır.

Kamuoyuna duyurulur.

Milas Belediye Başkanlığı